bloc
noticies
novetats

divendres, 28 de desembre del 2012

Separar bé (els residus), la nostra responsabilitat


Si aquests dies has engegat la tele, segur que has vist dos anuncis on tres noies, The Mamzelles, expliquen a quin contenidor cal dipositar diferents residus i què no hi va. Si no, segur que les has sentit a la ràdio...

Divendres 21 de desembre, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha engegat una nova campanya per a continuar incrementant la recollida selectiva de residus i, alhora, elevar la qualitat dels residus separats, fomentant la reducció dels impropis: residus que es llencen en contenidors equivocats per error, desconeixement, per similitud de material, etc.
  • El 28% dels residus que llencem al contenidor dels envasos, el de color groc, no els hem separat bé, és a dir, no haurien d'haver anat a parar-hi

  • També passa, en menor mesura, en el cas dels contenidors verds, els del vidre, on entre el 3 i el 4% del que s’hi diposita es fa de manera incorrecta.
  • En el cas dels de l’orgànica, l’error és del 13%.
Els impropis compliquen el procés de tractament posterior dels residus, fent-ne inviable, en alguns casos, la recuperació.

La nova campanya i el seu lema Separar bé, la nostra responsabilitat vol ser la continuïtat de la de l'any passat Els nostres residus, la nostra responsabilitat. Com en l'anterior ocasió, compta amb la participació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i les entitats municipalistes i té el finançament dels Sistemes de Gestió Integrats (SIG) ECOEMBES i ECOVIDRIO.



D'On vas, envàs? a Envàs, on vas?

Ho recordeu? Fa un any, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, en el marc del projecte Life COR va posar en marxa la campanya On vas, envàs? amb objectiu similars.


 Trobareu més informació en els següents articles d'aquest bloc
#onvasenvas: si no ho veig, no m'ho crec 
BTV: Com funciona una planta de triatge? #onvasenvas
GTV Noticies: Visita a la planta de triatge #onvasenvas
LA VANGUARDIA: Trencant mites #onvasenvas

Aplicació per a dispositius mòbils

La campanya inclou una aplicació per a dispositius mòbils (Envàs, on vas?) que permet identificar fàcilment on va cada residu, informa sobre quin tractament rep i dóna consells de prevenció.
Aquesta informació també està disponible a www.envasonvas.cat on a més es poden resoldre els dubtes.


El valor de separar bé els residus

Els residus dipositats correctament en els contenidors o a les deixalleries i punts verds reben tractaments adequats de recuperació.
Per això poden tornar al cicle de materials, es posen en valor com a recursos i estalvien la necessitat de noves matèries verges.
En el cas dels residus especials, que es recullen a les deixalleries, reben un tractament d’eliminació per assegurar que no afectin el medi.
En definitiva, s’engega tota una cadena de tractament, d’economia verda i de llocs de treball.

Pel que fa al retorn econòmic, existeix un cànon que grava els residus que acaben als abocadors o a les incineradores.
El retorn econòmic d’aquest cànon es destina als ens locals. Aquells municipis que tenen valors alts de recollida selectiva són els que reben un import més alt. És una forma d’esperonar als ens locals a implicar la seva ciutadania.

Finalment, els fabricants, en aplicació del principi de la responsabilitat del productor, han d’assumir el cost mediambiental dels productes que posen al mercat. Per això entitats com ECOEMBES i ECOVIDRIO tenen per finalitat gestionar aquesta responsabilitat i finançar els costos que tinguin els ens locals en la recollida de residus.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada